Työsi ja terveytesi – Pienet asiat saavat sinut

Useimmat meistä eivät ole leijonankesyttäjiä, mikä tarkoittaa, että suurimmalla osalla meistä on hyvin vähän mahdollisuuksia saada vihainen leijona pureskelemaan päänsä irti. Tämä on todellakin hyvä asia, mutta se ei millään tavalla takaa sitä, että olemme turvallisia työssämme. Vaikka työsi voi sisältää pääasiassa paikallaan istumista tai paikallaan seisomista, se ei tarkoita, että se olisi 100 % turvallista. Toimisto- ja kaupallisissa töissä usein pienet asiat päätyvät vahingoittamaan terveyttäsi pitkällä aikavälillä, ja nämä “hiljaiset tappajat” muodostavat suurimman uhan keskivertotyöntekijälle. Lue eteenpäin nähdäksesi, mitä pieniä vaaroja kohtaat joka päivä, kun menet töihin…
Savu
Myrkyllisten kemikaalien hengittäminen on aina haitallista terveydelle, ja tämä on koskenut erityisesti rakennusalan työntekijöitä viime vuosikymmeninä. Rakennustyömaalla työskennellessäsi saatat hyvinkin odottaa suurimman vaaran olevan sirpaleita tai muita fyysisiä uhkia. Itse asiassa se kuitenkin osoittautui asbestimyrkytykseksi, joka aiheutti eniten haittaa ja johti syöpiin, kuten mesotelioomaan ja muihin keuhko-ongelmiin suurelle joukolle ihmisiä.
Onneksi asbestia ei käytetä enää rakentamisessa, mutta sitä voi silti olla vanhemmissa kiinteistöissä ja se voi silti olla mahdollinen uhka, jos olet työskennellyt sen kanssa aiemmin.
RSI
RSI on “toistuva rasitusvamma”, ja sille on ominaista kipu nivelissä toistuvan käytön seurauksena. Yksi yleisimmistä RSI-tyypeistä vaikuttaa käsiin toimistotyöntekijöillä, jotka kirjoittavat ja käyttävät hiirtä koko päivän, mutta se on yleistä myös rakennustyöntekijöille, jotka työskentelevät tietyillä työkaluilla, kuten porakoneilla. Periaatteessa kaikki nivelille rasittavat liikkeet, joita toistat paljon, voivat johtaa RSI:hen, joten muista pitää säännöllisiä taukoja!
Ryhti
Huono ryhti voi aiheuttaa monia pitkäaikaisia ongelmia ihmisille kaikilla elämänaloilla. Toimistossa huono asento on hyvin yleistä tietokoneella työskennellessä, kun taas muilla toimialoilla väärä tekniikka raskaita esineitä nostettaessa voi johtaa myös levyjen luisumiseen, hermojen juuttumiseen ja moniin muihin ongelmiin.
Unohtaminen
Kun jokin osa työstäsi on erityisen vaarallista, normaalisti noudatetaan varotoimenpiteitä, joilla varmistetaan, ettei sinulle aiheudu vahinkoa – esimerkiksi turvavarusteet ja työvaatteet saatetaan luovuttaa. Ongelma tulee kuitenkin silloin, kun olet omahyväinen työssäsi ja näin päädyt huomioimatta tärkeän tarkastuksen tai varotoimenpiteen, joka voi johtaa vakavaan loukkaantumiseen.
Tärkein ratkaisu tässä on pysyä tietoisena, mutta jos kamppailet sen kanssa, kirjoita itsellesi tarkistuslista ja noudata sitä joka päivä.
Aktiviteetin puute
Toimistotyöskentely on haitallista selällesi ja sormillesi – olemme todenneet sen – mutta itse asiassa se on paljon pahempaa sydän- ja verisuonijärjestelmällesi, joka heikkenee yksinkertaisesti seurauksena siitä, että olet paikallaan niin pitkään. Koko aika, jonka vietät istumassa, vie minuutteja elämästäsi, joten on tärkeää pysyä aktiivisena. Ja jos et voi olla aktiivinen töissä, niin etsi tapoja olla aktiivisempi kotiin palattuasi ja korjaa se! Tämä voi myös auttaa torjumaan lihavuutta ja siihen liittyviä sairauksia, kuten diabetesta, jotka ovat todellinen vaara täällä.
Stressi
Stressi ei todellakaan ole “pieni asia”, vaan se on pikemminkin erittäin vakava ongelma, jota monet meistä kohtaavat. Stressi rasittaa suuresti immuunijärjestelmäämme ja sydäntämme ja saa meidät paljon todennäköisemmin kärsimään sydänongelmista, päänsärkyistä, aivohalvauksista ja erilaisista psyykkisista häiriöistä, mukaan lukien masennus. Ja jos työsi stressaa sinua ja unettomuuttasi, on olemassa vain yksi ratkaisu: kirjoita erosi!